HİKAYEMİZ
Her şey, gazeteci bir göçmen annenin, çocuğunun anadilini yetkin bir şekilde konuşamamasından duyduğu kaygıyla başladı. Göçmen ördeğimiz Fiyu’nun kabuğundan çıkıp dünyaya kanat açması ise annenin, Türkiye’nin en yetenekli çocuk içeriği ekibiyle buluşmasıyla mümkün oldu. Hep birlikte aylarca Türkiye dışında yaşayan, Türkçe konuşan çocuklar için nasıl bir içerik hazırlanması gerektiğine kafa yordular. Ortaya okul çağındaki çocukları hedef alan Fiyu ve henüz okuma-yazma yaşına gelememiş bir boy minikleri için Pupa çıktı.
İngiltere’den tüm dünyadaki Türkçe konuşan çocuklara neşeli ıslıklarıyla ‘Merhaba’ demenin heyecanını yaşayan Fiyu, çocukların güncel olaylara ve kavramlara çocuğa uygun bir pencereden bakmalarını sağlayacak içerikler hazırlamayı hedefliyor. Fiyu, hedefine ilerlerken, çocukların dil gelişimine ve okuma alışkanlığına katkıda bulunacak, ifade olanaklarını geliştirecek ve yaşadıkları yerin kültürü ile uyumlanma sürecini kolaylaştıracak yaklaşımları benimsiyor.
Çalışma arkadaşlarımızın her biri, çocuklara yönelik içerikler konusunda deneyimli, alanında yetkin ürünler veren kişiler. Biz, çocuklarla eşit bireyler olduğumuz ve aynı dünyada aynı olay ve gelişmelere maruz kalarak yaşadığımız bilgisini aklımızdan hiç çıkarmıyoruz.
Bu nedenle, projelerimizi çocuklarla göz hizasında iletişim kurarak hazırlıyor ve sunuyoruz.Algıları, görüşleri, tercihleri, istekleri, hayalleri, hedefleri ve amaçlarıyla her biri biricik ve birer birey olan çocukların çocukluklarını teslim ediyoruz.
Hazırlayacağımız içeriklerde dil, ırk, cinsiyet ayrımı yapmayan, kültürel farklılıkları zenginliğe dönüştüren; insan, kadın, çocuk, hayvan, bitki haklarına ve doğaya saygılı bir duruşu benimsiyoruz. Bu esaslar çerçevesinde, yazılı ve görsel dil olanaklarını sonuna kadar zorlayan nitelikli ve özgün içerikler üretmeyi ilkemiz kabul ediyoruz.
Ekibimiz
Esra Kırkavak
Esra, üniversitede gazetecilik öğrenimi gördü. Uzun yıllar İstanbul’da ulusal basında muhabirlik, editörlük, yazı işleri müdürlüğü yaptı. Senelerce haber peşinde koştu. Dört yıl önce eşinin işi sebebiyle İngiltere’ye göçtü.
Her göçmen anne gibi başının üstündeki endişe bulutlarıyla Londra’ya yerleşti. Acaba o tarihte üç yaşında olan Ali, yeni bir ülkeye kolayca alışabilecek, İngilizce’yi sökebilecek miydi?
Ali, bu dili sökmekle kalmayıp kısa sürede Türkçe’yi unutmaya başlayınca ve Türkiye dönüşlerinde valizdeki tarhanaların arasına sıkıştırılan kitaplar hızla tüketilince Esra’nın yeni hedefi belli oldu.
Londra merkezli bir medya şirketi kurdu.
Bu aralar eşinin yeni işinin Hollanda’da olmasından mütevellit İngiltere-Hollanda arasında mekik dokurken bir yandan da Türkiye’deki ekip arkadaşlarıyla birlikte yurt dışında yaşayan çocuklar için Türkçe yayınlar hazırlamanın heyecan ve mutluluğunu yaşıyor.
Yıldıray Karakiya
Yıldıray sanat tarihi eğitimi aldı, ama matbaa işçiliğinden televizyon haberciliğine, bisikletli kuryelikten editörlüğe kadar birçok iş yaptı.
En çok çocuk kitapları okumayı sevdi.
Okuduğu kitapları eşi Banu’yla birlikte “Bir Dolap Kitap” adı altında sosyal medya hesaplarında ve her pazar Açık Radyo’da sundukları programda paylaşıyor.
İki çocuklu bir ev babası olan Yıldıray, okullarda nitelikli okuma yazma atölyelerinin yanı sıra, çocuklar için zenginleştirilmiş okuma projeleri yapıyor.
Banu Özsoy
Sanat Tarihi ve seramik eğitimi aldı. Çeşitli televizyon programları için yazdı. Eşi Yıldıray ile kurduğu Bir Dolap Kitap adlı çocuk kitapları blogunu evi gibi seviyor.
Çocuk kitaplarını çok sevdiği için çocuklar için yazmaya ve seramik çamurunu çok sevdiği için seramik atölyesi açmaya karar verdi.
Son zamanlarda Cincüce Bobin Hizmetleri adlı atölyesinde aynı anda hem yazmaya hem seramik yapmaya çalıştığı için biraz yoruluyor; ama buna değdiğini düşünüyor. Bundan sonraki hedefi gerçekleştirmediği diğer hayallerinin peşine düşmek.
Gökçe Yavaş Önal
Gökçe Yavaş Önal, resim bölümü mezunu.
İstanbul’da yaşıyor.
Bütün gününü evde çocuk dergileri ve kitapları resimleyerek geçiriyor.
Sıkılınca kedi seviyor, bitkilerini suluyor, eşyaların yerini değiştirip azıcık camdan bakıyor.
Sonra kaldığı yerden çizmeye devam ediyor.
İlden Dirini
Gazeteci, yeni medya meraklısı.
Şu sıralar sosyal medya ortamlarında neler olup bittiğini takip ediyor.
Abidin Karabulut
Abidin, lisans ve yüksek lisans eğitimini İşletme alanında tamamladı. Özel sektördeki çeşitli deneyiminin ardından muhabir olarak başladığı dergicilik kariyerine, reklam satış yöneticisi olarak devam etti.
2009'dan beri Lüksemburg'da ve eşi Yeliz, kızı Dilara (10) ve oğlu Emir (6) ile birlikte yaşıyor.
LoOkum isimli mobil uygulama girişimi ile yurtdışındaki Türk kullanıcı ve firmaları bir araya getirmek isterken Esra ile tanıştı ve Fiyu yolculuğuna dahil oldu😊
Ezgi Keleş
1984 yılında İstanbul’da doğdu. İlk çizimlerini salonun duvarlarına yaptı.
Ardından Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Grafik Bölümü'nden mezun oldu. 12 yıl süresince sanat yönetmeni olarak birçok ajansta çalıştı.
Şimdi ise duvarlar yerine çocuk kitaplarına ve dergilerine çizimler yapıyor. Evli, bir kedi ve bir çocuk annesi
Eda Tekşen
Merhaba, Eda ben.
İlk yemek tarifimi üç buçuk, ilk evimi beş yaşımdayken çizdim. O günlerden bu yana da çizmeye devam ediyorum.
Bazı günler çok sevilmek isteyen kedilerim elimin üzerine oturuyorlar ve ara vermek zorunda kalıyorum.
Çokça hayal kurarım. Bulutları çok severim. En sevdiğim mevsim kış.
Ece Zeber
Resim yapmayı anne ve babasından öğrendi.
Küçüklüğünden beri resimle ilgili oldu, kitaplar okudu, çizgi film izledi. Balıkesir Güzel Sanatlar Lisesi’nde resim, Anadolu Üniversitesi’nde çizgi film okudu.
Eskişehir’de eşiyle birlikte evinde çalışmaktadır.
Hala kitaplar okuyup resimleyip hayaller kurmaktadır.